Collectie Museum Het Petershuis uitgebreid met werk van Harm van der Zeeuw
Fotografie: Gerard Kruijsen

Museum Het Petershuis koopt de Trojaan

Dankzij legaat mevrouw Lisa Janssen-van Dijk 


GENNEP, 23 maart 2016
Museum Het Petershuis is een fraai kunstwerk rijker. Dankzij het in 2015 jaar verkregen legaat van mevrouw Lisa Janssen-van Dijk, in Gennep beter bekend als Lieske van de Sèwiet, kon de collectie eigentijds keramiek worden uitgebreid met een karakteristiek object van de Afferdense kunstenaar Harm van der Zeeuw. 

In haar testament heeft mevrouw Janssen-van Dijk aan veel maatschappelijke organisaties een bedrag van €1000,- nagelaten. Museum Het Petershuis ontving het legaat voor het op peil houden van de collectie. Gekozen is voor aanvulling van de prachtige verzameling eigentijds keramiek. Deze indrukwekkende collectie met internationale allure is een aantal jaren geleden gekocht in een partnerschap tussen de gemeente en het pottenbakkerscollectief, tijdens één van de edities van Keramisto, de jaarlijkse pottenbakkersmarkt die altijd wordt gehouden in het derde weekend van september (dit jaar dus op 17 en 18 september). Het museum heeft deze collectie, waaronder werk van veel keramisten uit onze regio, in bruikleen gekregen.

Het object ‘Trojaan’ van Harm van der Zeeuw is zeer representatief voor zijn werk, dat gekenmerkt wordt door de samenvoeging van technieken, vormen en kleuren. De kunstenaar gebruikt veel wielen, waardoor zijn creaties op strijdwagens lijken. Ook andere vormen zijn ontleend aan technische onderdelen die, in klei gegoten, hun authentieke kenmerken behouden. De ‘Trojaan’ is een fraaie aanvulling op het prachtige werk dat het museum reeds in huis had. Het kunstwerk zal de eerstkomende maanden tentoon worden gesteld op de begane grond van het museum; daarna verhuist het naar zijn definitieve plek in de keramiekkelder van het museum, waar het deel zal uitmaken van de complete collectie modern aardewerk.